Популярний путівник найкращими закладами й традиційними стравами з різних країн Taste Atlas оприлюднив перелік найкращих національних кухонь за підсумками 2022 року. Рейтинг сформували за результатами голосів багатонаціональної аудиторії.
Турецька кухня в цьому рейтингу посіла 7 місце серед 95 кухонь світу.
Роками раніше вона входила і до світових ТОП-3.
І все це завдяки великому різноманіттю інгредієнтів, любові до спецій та прискіпливому ставленню до якості продуктів.
Від закусок, десертів, напоїв до основних страв, ви будете вражені тим, наскільки справжня турецька кухня відрізняється від того, що готують у закладах вашого міста (йменуючи це “кебаб”, “донер” тощо) і того, що ви куштуєте у готелях Анталії чи Кемере по путівках “ол інклюзів”.
Наперед бажаємо вам смачного! Або “Afiyet olsun!” - як кажуть в Туреччині!
Історія турецької кухні – походження, вплив і традиції
Кухня Туреччини є однією з найдавніших у світі й існує вже тисячі років. Географічне положення, відповідний клімат, постійні торгові шляхи, мікси релігій і культур сприяли формуванню найвидатнішої кухні серед тих, що відомі сьогоденню.
Морепродукти популярні на заході, але, просуваючись далі на південь і схід, ви помітите, що їжа починає ставати гострішою та м'ясною.
Розташування країни між Середземним морем та Далеким Сходом дозволило туркам отримати контроль над основними торговими шляхами світу. Османська імперія, центр якої був на території сучасної Туреччини, контролювала всю торгівлю “їжею та спеціями” на Близькому Сході. Це мало прямий вплив на розвиток турецької кухні і сформувало її особливості.
Географічно це жвава країна з різними погодними умовами. Тому ви знайдете пристойний запас майже всього, починаючи від свіжих овочів і закінчуючи фруктами та зеленню.
Варто відзначити також, що Туреччина - держава, яка з трьох сторін оточена водоймами - Середземним, Чорним та Егейським морями. Як наслідок, удосталь також і морепродуктів.
Нарешті, вплив релігії досить очевидний для країни, де понад 80% населення є мусульманами. В Корані є явна заборона на свинину, кров, м'ясо тварин, які були забиті не з ім'ям Бога.
Проте не слід забувати, що кухня Османської імперії (а турецька є її прямою наступницею) була вишуканим злиттям балканської, східноєвропейської, близькосхідної, середньоазіатської та середземноморської кухонь.
Вже схотілося вивчити турецьку мову?
Північно-східна турецька кухня
Регіональна кухня в цій місцевості досить інтригуюча, адже місцеві жителі просто шаленіють від анчоуса (дрібна рибка хамсі)! Вони кладуть її майже в усі види страв. Навіть якщо це десерт, то й там ви побачите і відчуєте хамсі (баклава з анчоусом - це не смілива витівка якогось оскаженілого шеф-кухара, а буденна річ на півночі Туреччини). Серед інших поширених тут харчових продуктів - фундук, сир, чай і мед (спробуйте чай з Караденізу - це щось незабутнє!).

Південно-східна турецька кухня
Газіантеп - гастрономічна столиця Туреччини, саме тут ви знайдете їжу зі смаками Близького Сходу (який тут вже справді близько). Газіантеп - справжній рай для ласунів. Вершиною місцевих кондитерських вишукувань є антепська фісташкова сарма (Antep Fıstıklı Sarma), яка повністю готується із подрібнених фісташок і має натуральний яскраво-зелений колір. Крім неї фісташки є невід'ємним компонентом оригінальної антепської баклави та багатьох інших місцевих солодощів.
Також варто згадати антепський солодкий суджук із волоських горіхів, политих виноградним соком. І такий популярний турецький десерт кюнефе з тонкої локшини кадаїф (kadayıf) та білого сиру, у Газіантепі його готують за оригінальним місцевим рецептом. Майже у кожному регіоні Туреччини можна зустріти свій спосіб приготування кави. Проте Газіантеп здатний запропонувати у цьому плані щось справді особливе: кава мененгіч. Власне, готується вона навіть не з кави, а з висушених і перемелених плодів дикорослого фісташкового дерева. Ця кава не містить кофеїну, тому її можна пити у будь-який час доби, а також тим, кому традиційна кава протипоказана (наприклад, гіпертонікам). Напій має приємний м'який молочний смак із горіховими нотками.
Лахмаджун або "турецька піца" на південному сході також має свій особливий рецепт, який навіть перебуває під охороною держави в рамках Закону про промислову власність.
Ну і насамкінець суп бейран чорбаси (Beyran çorbası), який готується на м'ясному бульйоні з баранини з рисом та шматочками м'яса барана. Будь-який турок скаже, що “найправильніший” бейран чорбаси можна скуштувати лише в Газіантепі. На відміну від інших супів, бейран чорбаси збирають частинами, а не варять все відразу.
Відвідайте курси турецької мови!
Центральна Анатолія
Найпоширеніші регіональні страви, які тут можна спробувати, включають пастирму (різновид в’яленої яловичини), манти (маленькі пельмені) та один із видів нескінченних турецьких кебабів - тесті кебаба, що готується у Каппадокії. Також, піде (ще один вид піци по-турецьки) в найсмачнішому та найоригінальнішому вигляді можна скуштувати у місті, де колись проживав знаменитий Омар Хайям, Коньї.
Егейський і Середземноморський регіони
Той самий курортний регіон Туреччини, де ми любимо відпочити в готелях “ол інклюзів”. Ці регіони, як ніякі інші, найбільше запозичили з грецької культури. Саме тут можна спробувати рибу та морепродукти, які місцеві жителі готують за традиційними рецептами. Також через теплий клімат тут велика кількість оливок та різних фруктів (хоча це характерна риса майже всіх турецьких регіонів).
Окремо можна виділити місто Стамбул з його неперевершеною гастрономічною традицією. Незрівнянний балик-екмек на Еміньоню чи Кадикьой, запашні сіміти (хліб з кунжутом, також званий турецьким бубликом), пашиста кава по-турецьки - саме такими ароматами повняться вулиці величного Стамбула.
Кажуть, що ця вулична їжа була винайдена на палацових кухнях Сулеймана Пишного в 16 столітті, тепер вона направду всюдисуща та в багатьох сенсах є справжнім надбанням турецької кухні.
Регіон Стамбула добре відомий різноманітністю свіжої риби з Мармурового та Чорного морів, місцевими виноградниками та великою кількістю свіжих продуктів, включаючи персики, оливки, огірки та інжир.
Небанальний погляд
Оскільки часто туристи та гості окремих міст країни впадають в стереотипність і рука так і тягнеться по донер, пропонуємо вам перелік небанальних страв турецької кухні, які варто замовити наступного разу у ресторані.
Езогелін чорбаси (суп із червоної сочевиці)
Цей пікантний суп із червоної сочевиці, тертих свіжих помідорів, цибулі та часнику, подається з м’ятою та паприкою на додачу. Слід зауважити, що червона сочевиця зарекомендувала себе в Туреччині як один із основних продуктів харчування. Зазвичай супи в цій країні - страва першої половини дня, проте ezogelin corbasi “п'ють” у будь-який час доби.

Япрак Долма (виноградне листя, фаршироване рисом та овочами)
Долма готується найрізноманітнішими способами. У варіанті, поширеному в місті Іспарта, наприклад, рисова начинка готується з помідорами, петрушкою, цибулею, часником, томатною пастою, оливковою олією та чорним перцем. Також додають дрібку кориці.
Іскендер кебаб (вид шашлику)
Цей вид кебабу походить з регіону Бурса на північному заході Туреччини. Тонкі скибочки м’яса маринують і смажать на відкритому вогні, кладуть на хліб і приправляють томатним соусом. М’ясо подається з йогуртом, помідорами на грилі та зеленим перцем.
Чіг кьофте
Страва родом з міста Шанлиурфа, де цей турецький шедевр готується шляхом поєднання сирого яловичого фаршу з булгуром, томатною пастою, часником, цибулею, перцем (можна використовувати гострий перець чилі), соком лимона, петрушкою та гарячою оливковою олією.
Баклава (солодке тістечко з медовим смаком)
Баклава - це спадщина всієї Середньої Азії, яка активно поширилася територією Туреччини за часів Османської імперії. Пласти тіста наповнюють подрібненими горіхами (зазвичай волоськими або фісташками) і підсолоджують медовим сиропом. Часом додають нотки кориці чи гвоздики. Місто Газіантеп особливо славиться своєю баклавою, а прикметність її в інтенсивному використанні несолоного освітленого масла.
Локум (лукум)
Цей десерт, що налічує багато століть, виправдовує свою назву. Просте поєднання води, кукурудзяного крохмалю та цукру вариться разом, щоб отримати один з найніжніших десертів світу. Кожен регіон має свої “лукумські” особливості. Обов'язковий до вживання - мардінський лукум з соку граната.
Адана кебап (ще один вид шашлику)
Легендарний кебаб, що завжди знаходиться у протистоянні ще з однією зіркою м’ясного світу турецькї гастрономії - урфа кебап.
Ця страва отримує пікантний смак завдяки спеціям і м’ясним компонентам, які використовуються для його приготування. Адана Кебап зазвичай готується з хвостового жиру та меленого м’яса ягняти. Комбінацію потрібно вимісити разом з цибулею, часником, пластівцями гострого червоного перцю та паприкою. Далі суміш поміщається на плоскі металеві шампури і смажиться на відкритому вогні. Традиційно адану кебап їдять з рисом та овочевим салатом. Однак фантастично смакує і в лаваші з овочами.
Турецькі спеції
Спеції відіграли вирішальну роль у тріумфальній ході турецької кухні світом. Вони ідеально підкреслюють смак традиційних страв, додаючи чарівної нотки вишуканості та екзотичності.
Додавання цих приправ у страви не тільки поліпшує аромат та смак, але й оздоровче впливає на загальне самопочуття людини.
Кмин - ідеальна приправа до м’ясних страв завдяки своєму надзвичайному аромату.
Гвоздика - інтенсивний смак та стійкий запах роблять її цінною пряністю для приготування компотів і щербетів.
Кориця - додається як до овочів, так і м’яса, має багато лікувальних властивостей, в тому числі регулює артеріальний тиск та рівень холестерину в крові.
Чебрець - вирощується по всій Анатолії і дуже універсальний в кулінарії. Чебрець можна використовувати в подрібненому або сушеному вигляді для приготування страв, а свіжий екстракт чудово підходить для заварювання чаю.
М'ята - для приготування закусок, фаршированих овочів і холодних соків. Має заспокійливий ефект. Турки вживають її як у свіжому, так і в сушеному вигляді.
Може, вам до смаку курси турецької мови онлайн?
Наостанок декілька цікавих фактів про…
турецьку культуру харчування
- Турки-скотарі залежали від м’яса, йогурту та сиру як основних продуктів харчування.
- Салеп і боза – найпоширеніші зимові напої. Вони мають зігріваючу дію і сприяють живленню організму.
- Для приготування більшості страв використовують соуси та приправи. Однак зазвичай вони легкі, тому вони не змінюють природного смаку основних інгредієнтів.

- Турецька кухня поділяється на 7 основних категорій: овочі, злаки, м’ясо, десерти, мезе, напої та риба/морепродукти.
- Баклажани є найбільш вживаним овочем у всій країні, а кабачки займають друге місце.
- Турки - лідери за кількістю споживання чаю у світі.
- Баранина – найпоширеніший вид м’яса, з нього зазвичай готують більшість кебабів.