«Курси італійської», «уроки італійської мови онлайн» або «приватний репетитор італійської» - ось які методи обирають більшість учнів, які не володіють італійською як рідною мовою, щоб вдосконалювати свої навички у мові Данте.
Та чому б не оминути протоптані доріжки та не обрати альтернативну тропинку? Ту, яка більше сконцентрована на італійській культурі? Наприклад, чи зацікавить вас навчання, яке проходило би через «il teatro», фільми Сільвіо Пазоліні чи Даріо Фо або навіть твори Макіавеллі?
Оскільки італійська культура є однією з найбагатших і найрізноманітніших у світі, давайте поринемо в неї, щоб вивчити італійську!
Почнімо з всесвітньо відомої італійської кухні, яка роками вчить кухарів, гурманів та пересічних споживачів пасти та піци говорити італійською…
Чи справді паста – італійська страва
«Як щодо спагеті сьогодні ввечері?»
«Перекусимо в піцерії на розі?»
Це два речення, які, з незначними модифікаціями, вимовляються по всій Україні та у всіх кутках світу, оскільки італійська гастрономія підкорила планету.
Адже для багатьох гурманів на 5 континентах італійська кухня часто означає, що страва буде смачною, ситною, яскравою, і її буде приємно розділити з друзями! Піцерія часто асоціюється з популярним місцем, не задушливим, куди можна піти з колегами, сім'єю або коханими, щоб скуштувати розмаїття смачних страв. Погодьтеся, популярності таких ресторанів також сприяє досить доступні ціни.
Таким чином, трансальпійська гастрономія з часом здобула перемогу над нашими харчовими звичками і стала рефлексом, що постійно повторюється. Насправді, для багатьох із нас (усі погляди спрямовані на студентів!) макаронні вироби – або паста – є невід’ємною частиною дієти!
Ще б пак! Макарони порівняно не дорогі, поживні, до того ж їх можна легко доповнювати численними соусами, видами м’яса чи морепродуктів, овочів. Воістину, паста – королева у світі гурманів!
Однак, здається, що один із найбільших символів італійської кухні в усьому світі, зрештою, не походить з країни епохи Відродження та активної жестикуляції...
Дійсно, легенда робить Марко Поло відповідальним за імпорт пасти до Італії в 13 столітті після однієї з його подорожей до Китаю! Чи вважати в такому випадку китайців справжніми творцями цієї страви?
На превеликий жаль для наших азіатських друзів, ні... Ми стикнулися з міфом, який міцно вкорінився у колективній свідомості. Насправді саме греки і римляни були творцями знаменитої пасти. Вони вже готували таку собі лазанью. Nodus, node на латині, представляв різновид макаронних виробів, яким потім дали назву «nouilles» французькою або «noodles» англійською!

Цікаво, чому українська «локшина» так далеко пішла від латинського слова?
А щоб дізнатися більше про італійський вплив на цю страву, знайте, що в Римі є гробниця, датована 3 століттям до нашої ери, яка представляє, зокрема, качалку та форму для тіста. Тому італійська кухня значною мірою натхненна римськими стравами, але не тільки.
Арабська кухня також була би частиною натхнення, оскільки сухі макарони або вермішель були імпортовані з Палестини між 3-м і 4-м століттями.
Чи знаєте ви, що італійська також є однією з найгарніших мов на планеті?
Отже, уроки італійської мови варті уваги.
Італійська кухня і її панування у світі
Якби нам було потрібно визначити 4 найвизначніші кухні світу, зчинилася би справжня палка суперечка.
Ми би всі сперечалися, тому що смак – дуже суб’єктивна річ. Декому подобається гостра або пряна їжа, іншим до смаку (вибачте за каламбур!) простота, свіжість, натуральний смак продуктів. А є люди, які беруть до заліку лише об’єм порції!
І все-таки з точки зору «прийняття» , чи то пак «запозичення», все ще здається, що італійська, французька, китайська та японська кухні сьогодні є одними з найпоширеніших у світі. Саме ці кухні мають ресторани по всьому світу. Це 4 країни, які зробили їжу мистецтвом.
Ми також можемо говорити про арабську, іспанську чи навіть американську кухню, проте меншою мірою.
Та серед усіх цих країн саме Італія виграє приз за найбільше приготованої гастрономії на 5 континентах Землі. Особливо ми можемо виділити пасту, піцу та навіть знамениті трансальпійські сири, такі як моцарела та пармезан!
Щоб підтвердити це твердження, яке може здатися абсолютно безпідставним, знайте, що час від часу на телебаченні або на YouTube з’являються репортажі, огляди та ролики, присвячені смакоті, яка створює шарм країни-чобітка. Тримайтеся міцніше: щороку у світі з’їдається та перетравлюється майже 14 мільярдів макаронних виробів. 14 мільярдів!
Відзначимо також, що французькі ЗМІ стверджують, нібито знаменита паста карбонара, яку багато хто з нас намагається приготувати зі свіжими вершками замість яєць, майстерно змішаних з макаронами, стає стравою, яку найчастіше готують у світі. Щороку.
Таким чином, італійська кухня, а разом з тим і популярна культура, цінується і копіюється ледь не повсюдно!
Звичайно, нам не слід забувати про іншу класику гатрономії, такі як піца, різото чи помідори з моцарелою!
Які італійські терміни та рецепти використовують у нас?
Завдяки кухні, а також італійській музиці, кіно чи історії мистецтва італійська мова була прийнята в усьому світі. Так що майже скрізь ми вживаємо терміни з мови Данте Аліг’єрі, часом не підозрюючи цього!
Ви вивчаєте італійську, не усвідомлюючи цього, через прослуховування опери, розбір музичних п’єс та навчання теорії музики (фортепіано, концерт, а капела, форте, крещендо, декрещендо, меццо, темпо, престо – всі ці терміни вам знайомі з уроків музики). Пошукайте натхнення до вивчення італійської у творах великих композиторів, таких як Антоніо Вівальді, Джоакіно Россіні, Джузеппе Верді, Гаетано Доніцетті, Франческо Каваллі, Джакомо Пуччіні...
Ви уже знаєте цілий розділ історії мистецтва та історії Італії, якщо вам трохи знайомі роботи відомих італійських художників: Рафаеля, Боттічеллі, Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Джовані Белліні, Амадео Модільяні, Джузеппе Арчімбольдо… Або твори таких кінозірок, як Роберто Беніньї, Софі Лорен, Марчелло Мастроянні, Моніка Беллуччі, Теренс Гілл, Клаудія Кардинале, Нанні Моретті, Бад Спенсер, Етторе Скола…
Насправді ваші знання італійської культури, лексики, термінів і слів виходять набагато далі, як ми намагаємося продемонструвати з початку цієї статті. Це знання неминуче включає в себе страви всесвітньо відомих кухонь, які, ймовірно, ви також регулярно бачите у своїх тарілках!
Італійська мова може не бути вашою рідною, але ви вже володієте багатьма її аспектами!
Піца
Якщо і є рецепт, що, як і паста, уособлює Італію у світі, то це однозначно піца!

Страва, яку куштують у колі друзі, перед телевізором за трансляцією спортивного матчу, ми купуємо шматочок піци або замовляємо доставку, коли не хочеться куховарити, – «піца», ймовірно, є самим відомим італійським словом, яке знають абсолютно всюди!
Рецепт має неаполітанське походження, тобто поширилась піца з Неаполя, містечка на півдні Італії. Тепер можна знайти сотні рецептів, є піци всіх розмірів, з усілякою начинкою, але оригінальна піца має 35 см в діаметрі та 2 см товщини тіста.
Здається, мода на піцу не проходить. До речі, ви знаєте, як італійська мова відкриває дорогу до світової моди?
Через онлайн уроки італійської мови також!
Карпаччо
Пропонуємо перейти до чогось більш легкого.
Коли ми думаємо про приготування або замовлення карпаччо (наприклад, з яловичини), нам відразу спадає на думку щось свіже, і, перш за все, насолода витонченим смаком скибочок, які ми збираємося їсти. З невеликою кількістю оливкової олії та «parmigiano».
Але доказом того, що термін і рецепт карпаччо вживають і готують майже у всіх європейських ресторанах, його модифікації, доповнення і варіації існують скрізь. Сьогодні карпаччо означає перш за все ті дуже тонкі скибочки, які нам подають на тарілці.
Тому нерідко можна зустріти карпаччо з гребінців, лосося, тунця тощо.
Моцарела

Незважаючи на світові успіхи горгонзоли або пармезану, моцарела, погодьтеся, залишається бестселером серед італійських сирів!
Томатна моцарела є обов’язковою запорукою смаку та свіжості, і ми часто без вагань додаємо її до піци.
А тепер інформація для тих, хто вживає її регулярно, але не цікавився її складом: знайте, що моцарела виготовляється з молока буйволиць.
Міланський стиль
Ось ще одна типова італійська та міланська страва!
Також ми часто говоримо про ескалоп по-міланськи або котолету по-міланськи! Насправді це котлети з телятини в паніровці, покриті пармезаном і обсмажені на сковороді.
Але загалом, оскільки існує багато страв у міланському стилі по усьому світі, ми можемо кваліфікувати як «міланські» всі страви, які запікаються в духовці та з пармезаном.
Ризото
На одному щаблі з «міланськими» стравами, піцею та спагеті стоїть ще одна суто італійська страва, яку сьогодні кожна господиня (чи господар) «допрацьовує» і прикрашає по-своєму. Це ризото!
Основа – це рис (ви ж здогадалися за назвою?), який обсмажують на олії або вершковому маслі перед тим, як додати бульйон.

Після цього можна вільно додавати гриби, м’ясо, рибу, сир, будь-які овочі тощо.
Спробуйте готувати, слухаючи італійські пісні! Ми впевнені, що італійська музика надасть автентичного смаку вашим стравам.
Лазанья
Чи куштували ви місцеву лазанью під час лінгвістичної подорожі до Італії, щоб взяти уроки італійської мови в Італії, або просто візиту до Венеції, Риму, Неаполя, Тоскани, Сардинії чи Сицилії?
Пальчики оближеш…
Знову ж таки, в піцеріях та італійських ресторанах по всьому світу лазанья майже завжди є в меню. І це так, бо лазанья користується великим попитом і є символом країни.
Крім того, сьогодні можна знайти різні види лазаньї: з яловичини, курки, лосося і навіть з овочів (вегетаріанців ніхто не обділить!).
Таким чином, опанувати італійську мову можна здебільшого через її культуру та гастрономію.
Звичайно, цього недостатньо, щоб вільно говорити італійською.
Отже, щоб удосконалити знання мови Данте, тепер можна покладатися на кілька методів: вивчення італійської мови онлайн, курс у мовній школі, в університеті, пройшовши безкоштовний курс італійської мови для тих, хто віддаєте перевагу вивчати італійську мову без витрат… Або чому б не відкрити мову з італійським учителем вдома, на приватних уроках? Можливо, готуючи разом тірамісу і попиваючи рістрето?
Ми, до речі, вважаємо, що індивідуальні заняття – найкращий спосіб вивчення мови. Тому можете переглянути анкети репетиторів на Superprof і забронювати перше заняття якнайшвидше. Presto, amici!









