Сполучені Штати відомі своєю різноманітністю та яскравою культурою, і однією з груп, що роблять у цьому свій внесок, є європейці, зокрема італо-американці.
Вони справили величезний вплив на американську культуру, кухню та спадщину — настільки значний, що важко уявити світ без їхньої присутності.
На жаль, не всі знають про внесок італо-американців у розвиток суспільства.
Тож давайте розглянемо історію та роль італійців в Америці.
Коротка історія італо-американців
Італо-американці — це етнічна група, яка походить з Італії, але нині живе в Америці.
Вони прибували на береги Нового Світу ще у XVII столітті, подібно до німців, і до сьогодні продовжують залишати свій слід в американській культурі.
У 2016 році в Сполучених Штатах мешкало понад 4,5 мільйона італо-американців. Після поколінь іммігрантів, що прибували до США, італо-американці сьогодні є частиною того, що називають італійською діаспорою.
Проте італо-американці становлять лише невелику частку всіх італійців, які мешкають за межами Італії. Адже понад 65 мільйонів нащадків італійців живуть за кордоном — і ця кількість перевищує сучасне населення Італії.
Причиною еміграції італійців до Америки була бідність удома, вони шукали нових можливостей у Новому Світі.
Багато італійських переселенців уже мали вищу освіту. Завдяки цьому вони змогли влаштуватися на престижні посади лікарів, юристів та архітекторів.
Ці «білі комірці» виїжджали з Італії без великих статків і спершу працювали на низькооплачуваних роботах, поступово виборюючи собі місце в суспільстві.
Однак, попри тепер уже переважно заможний статус, італо-американці змогли зберегти свою виразну ідентичність.
Традиції та звичаї, властиві італо-американцям
Сьогодні найбільша подія, пов’язана з італійською спадщиною, — це Національний місяць піци, який відзначається щороку в жовтні й вшановує неаполітанське походження цієї страви.
Чи то споживання м’ясних тефтельок на Новий рік, чи «святкове» частування рибними стравами та великодніми десертами — елементи італійської культури видно всюди.
Популярні середземноморські страви, такі як Fave de Pejo (боби), фаршировані кальмари (calamari ripieni) чи італійська ковбаса з білою квасолею та часником (salsiccia con fagi e aglio), традиційно готуються в італійських родинах у період свят.
Місто Новий Орлеан у Луїзіані особливо відоме як місце, де поєдналося безліч елементів італійської культури. Назване «Італійським Півднем», воно стало домівкою багатьох італійських іммігрантів, що прибули ще у 1800-х роках.
У новому місті на новому континенті багато переселенців почувалися чужими й відчуженими. Через це вони створювали власні етнічні громади, щоб зберегти свої традиції.
Їхнє невміння спілкуватися англійською ускладнювало асиміляцію в американське суспільство, змушуючи формувати власну окремішню культуру. Згодом, в історії американської англійської, можна побачити, що їм усе ж вдалося легше інтегруватися.
Ті ж, хто вивчив англійську, використовували цю можливість, щоб передавати далі італійські традиції, включаючи кухню з пастою та випічкою, такою як дзепполе.
Зрештою, італо-американські квартали виникли по всій території США. Найвідоміші серед них — Маленька Італія в Нью-Йорку, Норт-Біч у Сан-Франциско, а також Маленька Сицилія та Тейлор-стріт у Чикаго.
У кожному з цих районів італійські традиції продовжували жити завдяки ресторанам, пекарням, живій музиці та численним культурним інституціям.
Більшість цих кварталів і нині щороку організовують паради на День Колумба, відзначаючи спадщину італо-американців, а багато сімей готують традиційні італійські страви, щоб пригощати ними гостей параду.
Італійський вплив на американську кухню
Італія всесвітньо відома своєю смачною й поживною кухнею. Тому не дивно, що італо-американська гастрономія еволюціонувала від простих страв іммігрантів до вишуканих страв, які подають у дорогих ресторанах.
Насправді, майже в кожному окрузі США можна знайти принаймні один ресторан, який належить італо-американцям і подає піцу та пасту.
Італо-американці справді люблять проводити час на кухні, готуючи автентичні страви, такі як спагеті з тефтельками чи лазанья.
Як винахідники піци, вони також зіграли вирішальну роль у тому, що ця страва стала настільки поширеною у світі.
Примітно, що багато італійських страв були адаптовані під американські смаки, аби згодом приносити величезні прибутки.
Наприклад, піца «діп-діш» була винайдена в Чикаго.
Рецепти популярних страв, які легко приготувати вдома
Італія — це популярний туристичний напрям, відомий своєю культурою та кухнею.
Але багато хто навіть не підозрює, що можна насолодитися автентичними стравами однієї з найзнаменитіших кухонь світу без подорожі.
Насправді це можна зробити у власній кухні.

ПРОСТА ЯЄЧНЯ-БОВТАНКА (BASIC SCRAMBLED EGGS)
Інгредієнти:
- 4 яйця
- масло
Це проста й швидка страва, яка потребує всього 5 хвилин.
Збийте яйця в мисці, додавши сіль та перець за смаком. Розтопіть трохи масла на сковороді на середньо-високому вогні.
Коли масло розтопиться, вилийте яйця та перемішуйте дерев’яною ложкою, щоб утворювалися маленькі, м’які грудочки. Продовжуйте помішувати, поки яйця не приготуються до бажаної консистенції.
У процесі приготування варто кілька разів знімати сковороду з вогню, щоб яйця не пересмажилися. Вони готові тоді, коли залишаються трохи щільними та кремовими, але водночас ще вологими.
Хоча це простий рецепт, його можна зробити вишуканішим, додавши подрібнену зелень чи овочі.

ВІВСЯНА ЗАПІКАНА З ФРУКТАМИ (ПОРИДЖ)
Інгредієнти:
- 150 г вівсяних пластівців
- 500 мл молока (можна змішати навпіл з вершками або використати воду, щоб зменшити калорійність)
- дрібка солі
- жменя сухофруктів, нарізаних, якщо великі (фініки, ананаси, яблука, абрикоси, інжир)
- 1 чайна ложка цукру (за бажанням)
Вівсянка також добре поєднується з різними спеціями та додатками. Спробуйте додати імбир, корицю, родзинки, волоські горіхи або мед, щоб підсилити смак.
Змішайте всі інгредієнти у формі для запікання. Додайте води стільки, щоб вона вкрила пластівці. Запікайте пів години при температурі 160°C, потім посипте зверху тростинним цукром і поверніть у духовку, поки вівсянка повністю не пропечеться.

ДОМАШНЄ ТІСТО ДЛЯ ПІЦИ
Інгредієнти:
- 500 г борошна типу «00» (пшеничне, гречане чи зі спельти)
- 5 г свіжих дріжджів (або 3 г сухих)
- 10 г солі (краще морської)
- 300 мл теплої води
Приготування тіста для піци вдома потребує часу, що може бути проблемою, якщо потрібно швидко. Але загалом вам треба близько тридцяти хвилин на підготовку та ще 24 години для вистоювання.
Змішайте борошно, дріжджі та сіль у мисці. Влийте теплу воду й вимішуйте близько 10 хвилин, доки тісто не стане гладким і еластичним.
Якщо тісто виходить занадто вологим або сухим, додайте 1–2 столові ложки води чи борошна. Накрийте миску кухонним рушником і залиште приблизно на 12 годин, поки воно не збільшиться удвічі.
Далі розігрійте духовку до 240°C. Дістаньте тісто, швидко вимісіть і розділіть на п’ять частин. Розкачайте кожну на присипаній борошном поверхні й випікайте на деку близько 5 хвилин.
Це чудовий спосіб насолодитися піцою вдома.
Все, що вам потрібно, — розкачати домашнє тісто, додати улюблені інгредієнти й відправити все це у духовку.
Усі наведені вище страви потребують лише кількох хвилин для приготування.
Також пропонуємо вам почитати про те, як англійці формували американську націю.
Італо-американці з вагомими досягненнями
Минув той час, коли італійські іммігранти прибували на кораблях, мешкали у тісних квартирах і майже нічого не мали. Відтоді італо-американська спільнота наполегливо працювала, щоб досягти «американської мрії».
Багато хто отримав високі посади й авторитет у практично всіх сферах життя США — від бізнесу до уряду, від Голлівуду до сільського господарства.
Серед відомих італо-американців — акторка Vanity Fair Роуз Пельш Медвек, боксер і актор Ніно Бенвенуті та комік Джо Піскопо.
Водночас Ентоні Наполітано став першим італо-американським мером Чикаго, започаткувавши традицію служіння громаді.
У бізнесі італо-американці завжди робили значний внесок. Наприклад, Юджин Грейс був відомим головою Bethlehem Steel Corporation у 1917–1927 роках.
Сьогодні ж серед впливових діячів є Дональд Марроне, який займає посаду CEO JC Penney.

Особливих успіхів італо-американці досягли у сфері мистецтва й розваг. Так, Патриція Саліна продюсувала відомі «Окисні картини» Енді Воргола.
Нещодавно Олів’є Дар написав серію детективних романів про Джулію Дрісколл, ірландсько-американську поліцейську, всиновлену італо-американською родиною, й яка розслідує злочини разом із чоловіком.
Місяць історії ірландських американців також висвітлює цікаві факти про ірландських іммігрантів.
Всесвітньо відома співачка Леді Гага також має італійське походження, що пояснює її блискучу гру у фільмі «Дім Ґуччі», кримінальній драмі, заснованій на реальній історії італійського бренду розкоші Gucci.
Крім цього, італо-американці часто з’являлися на великому екрані як частина американської попкультури.
Декілька культових фільмів, як-от «Одного разу в Америці», «Хрещений батько» та «Клан Сопрано», були не лише створені італо-американцями, але й показували їхню унікальну культуру.
Не дивно, що Голлівуд допоміг зберегти італо-американську культуру для багатьох поколінь. Будете здивовані - українську теж!
Дізнайтеся про місяць історії італо-американців разом із Superprof
Італо-американці вплинули на безліч аспектів життя у США. Якщо ви хочете дізнатися більше, спробуйте записатися на заняття з італійської мови або на уроки з всесвітньої історії.
Неможливо по-справжньому зрозуміти культуру, не знаючи її мови. Тому варто вивчати італійську, щоб повністю оцінити внесок Італії та італо-американців.
А якщо вас цікавить історія польських американців, викладачі історії на Superprof готові навчити вас і цьому, і ще більшому. Ну і про італійців чимало цікавого розкажуть.









