Якби вам довелося назвати традиційну їжу в якій би частині України ви не проживали, що б це було? Борщик, галушки, мамалига або ж дунайський малосолений івась?!
В усьому світі Україна справді відома борщем, дерунами та котлетою по-київськи. І суперечки щодо цього не так далеко позаду, щоб галас повністю згас.
У всіх частинах світу, включно з нашою, певні страви гармонійно поєднуються з іншими стравами. Налисники, сирники, млинці, омлет ми поєднуємо з кавою вранці - десь так виглядає сніданок сучасного українця. А люди на Корейському півострові насолоджуються рисом, бобовими та тофу, коли прокидаються. Тож давайте поговоримо про:
- типові страви, які прикрашають кожен південнокорейський стіл незалежно від часу доби;
- корейські страви, котрі варто спробувати кожному;
- корейську вуличну їжу.
Їжа, яку їдять на південнокорейському півострові, є невід’ємною частиною корейської культури. Оскільки Захід стає все більш захопленим усім корейським – музикою, фільмами, косметикою та драмами, запит на корейську їжу є наступним логічним аспектом корейської культури для знайомства. Ось і ми про це - вже тримаєте в руках палички та ложку?
Традиційна корейська кухня
Традиційна корейська дієта обертається навколо рису, овочів та риби. А потяг до м'яса, здається, став тропом у корейських фільмах і драмах. Іноді боссам (відварна свинина) мало не отримує головну роль. Але тип м'ясних страв, які ми звикли їсти - печеня і смажені шматочки м'яса, зазвичай не представлені в корейській традиційній кухні.
Окрім цих основних страв, традиційна кухня на Корейському півострові організована за кольором. Білий, чорний, червоний, жовтий і зелений характеризують користь для здоров’я, правильний напрямок і/або доброчинний природний елемент.
Окрім великої кількості вітамінів та мінералів, ці аспекти пов’язані з давніми уявленнями про духовний і фізичний вигляд людини. Нам доведеться зануритися в корейську культуру, щоб зрозуміти значення харчових барвників. Наразі скажемо лише, що традиційно корейці обирають їжу на основі того, що диктує їм ци (ци — життєва сила).

Панчхан — це вирішальна концепція, що формує корейські страви. Пропарений рис і суп утворюють центр, навколо якого розміщуються гарніри - панчхан. Зазвичай це маринована редиска, паста з червоного чилі та/або соєвий соус, залежно від страви.
Панчхан подають усім за столом, як і більш ситне рагу під назвою ччиге. Ви також можете знайти м’ясну страву - кальбі (букв. ребро) та пулькогі (букв. вогняне м’ясо, що означає м’ясо на грилі).
Жодна корейська їжа не буде повною без кімчі, продукту, відомого своїми протизапальними властивостями. Ця страва з квашеної капусти, мабуть, найвідоміша з усіх корейських панчхан. Вона має має багато смаків та варіацій.
Деякі корейці готують кімчі з редькою, а інші вважають за краще використовувати лише пекінську капусту. Вони можуть приправити кімчі гострим порошком чилі, часником, ріпчастою цибулею та імбиром. Чоткаль (букв. гострі морепродукти) є ще одним фаворитом серед виробників кімчі. Але не всі кімчі гострі; якщо ви віддаєте перевагу більш м’якому, попросіть бек-кімчі.
Молочні продукти зазвичай не входять до традиційної корейської кухні. Сьогодні люди по всій Південній Кореї п’ють бананове молоко та насолоджуються морозивом. А серед молоді піца в моді - чим більше сиру, тим краще
Проте не так давно сир вважався найогиднішою з речовин. Виробництво молока для споживання фактично було відсутнє до 1970-х років у Південній Кореї.
Популярні корейські страви
Подібно до модних уподобань, улюблених музичних стилів та навіть улюблених пісень, те, що є популярним для одних, може викликати незадоволення у інших. Ми будемо максимально об’єктивними щодо цього сегменту нашого списку корейських страв.
Обов’язково повідомте нам, якщо ми згадали ваші улюблені. А в розділі коментарів не соромтеся додавати страви, які ми пропустили
Мабуть, варто почати з чжаджанмьон, страви, яка часто з’являється в корейських телешоу. Вона складається з густого коричневого соусу під назвою чунчжан, що подається поверх локшини. Чунчжан може бути солодким, пікантним або м’яким на смак. Для цієї страви тушкують невеликі шматочки м'яса - свинини або яловичини, а жменю овочів додають набагато пізніше в процесі приготування. Фокус, щоб по-справжньому насолодитися цією стравою, полягає в тому, щоб їсти її гарячою. Коли соус охолоне, він стає липким і погано змішується з локшиною.

Якщо ви віддаєте перевагу святковим наїдкам, спробуйте чімек. Це слово поєднує в собі курку - запозичене слово в корейській мові, і пиво (maekju).
Чімек - основний продукт бенкетів анджу. Анджу означає «їжа з алкоголем»
Ви можете замовити простий або гострий варіант курки. Є й інші види закусок.
Якщо чжаджанмьон потрібно їсти гарячим, панчанг педжанг є ідеальною стравою для спекотних днів. Крабове м’ясо маринують у соєвому соусі або соусі з перцем чилі та їдять холодним. Західнякам, тобто європейцям, важко пристосувати свої смакові рецептори до цієї страви, тому що вона дуже гостра та гірка. Проте це не заважає їй бути надзвичайно популярною серед південнокорейців.
Супи: найкращі корейські страви
Якщо ви коли-небудь дивилися південнокорейське шоу, то напевно чули про суп від похмілля. Анджу — це популярний спосіб провести вечір з друзями, тож добре, що є хеджан-гук, який усуває небажані наслідки алкоголю
Як правило, цей суп складається з капусти та інших овочів з м’ясом, зготованих на яловичому бульйоні. Варіанти включають сонджігук (із застиглою бичачою кров’ю) і сундаегук, суп із чимось схожим на кров’янку.
Суп з бичачих кісток (seolleontang) може бути найближчим до того, що звикли їсти європейці. Його мінімальний список інгредієнтів полегшує приготування. Просто варіть шматки бичачих кісток годинами, щоб отримати всі поживні речовини, а потім додайте сіль, перець, цибулю та часник, шматочки м’яса або трішки локшини. Зазвичай його подають по-простому, тому відвідувачі можуть приправити його панчханом на свій смак.
Суп із морських водоростей — це традиційний сніданок, який корейці їдять на свій день народження, щоб подякувати своїм матерям.
За легендою, цей суп вшановує богиню Самсін, яка допомагає жінкам пізнати материнство
Також, молоді мами їдять цей суп протягом декількох місяців після народження дитини.
Найкраща корейська їжа: вулична їжа
Будь-який візит до Південної Кореї повинен включати і відвідування лавок вуличних продавців. Саме там ви отримуєте всі смажені та приготовані на пару смаколики; це також гарне місце, щоб насолодитися анджу з друзями.
Наш фаворит у цій категорії – не зовсім вулична їжа, але ви можете їсти її на ходу.
Пібімпап повинен опинитися у вашому роті. Спочатку це була страва для королівської сім’ї, але сьогодні кожен може насолодитися цією мисочкою рису, котрий насичений свіжими інгредієнтами та приправлений пастою чилі.
Якщо ви не любитель їсти на ходу, гімбап (також знаний і як кімбап) може порадувати вас. Полюбляєте суші? Вам сподобається цей клейкий рисовий рол. Можливо, вам завмпонує кімбап, фарширований м’ясом, рибою та/або овочами, загорнутий у лист морських водоростей. Якщо ви перебуваєте в Сеулі, обов’язково спробуйте їхній трикутний гімбап, що продається в більшості мінімаркетів.
З огляду на всі розмови про соус чилі та його гостроту, ви могли здогадатися, що південнокорейці люблять їжу з вогником. Якщо ви теж з цієї когорти, обов'язково спробуйте токпоккі. Це довгасті, неклейкі рисові палички, тушковані в соусі з пасти чилі.
Якщо ви віддаєте перевагу негострому варіанту, замовляйте гунджун-токпоккі. Готують його у суміші з соєвого соусу. Звичайними інгредієнтами токпоккі є варені яйця, зелена цибуля та рибні котлети.

Говорячи про рибні котлети... Ви думали спробувати еомук? Ці південнокорейські рибні котлети настільки універсальні, що їх можна варити, готувати на пару, смажити, подавати в супах і їсти зі шпажок. Ви навіть можете використовувати цю мелену рибну пасту для приготування кімбап.
А ще є рибний пиріг у фритюрі під назвою хотбар, але смакуйте ним тільки коли він охолоне. Продавці еомук зазвичай мають власні рецепти та презентацію. З ентузіазмом куштуйте його з візків із їжею, щоб спробувати якомога більше видів.
Хліб відносно недавно з’явився в раціоні жителів Південної Кореї. Взимку вулична їжа використовує його якнайкраще, готуючи яєчний хліб (gyeran bbang). Також є «вуличні тости», котрі доступні цілий рік.
Вуличний тост — це, по суті, підсмажений бутерброд з начинкою. До складу начинки входять шматочки яловичини або свинини, курка, капуста та інші овочі, яєчня. Яєчний хліб складається з яйця, запеченого всередині маленької булочки. Вуличні торговці можуть посипати яєчний хліб чим завгодно – від креветок до подрібнених трав.
Ах, корейська кухня! Найвідоміші корейці оспівують її, а ми ледве тримаємося, щоб не дременути до Сеулу вже сьогодні!
М'який суп з тофу! Рисовий омлет! Скляна локшина, смажена в кунжутній олії! Чи пробачите ви собі собі, якщо ніколи не спробуєте рагу з кімчі?